
Kvinnor och män röstar olika. Hade enbart kvinnor fått bestämma i förra valet, hade Sveriges statsminister hetat Magdalena Andersson. Under veckan för internationella kvinnodagen och Moderaternas Sverigemöte har Moderaterna lyft en reform och ett förslag som visar på blåögd verklighetssyn. Inte så konstigt att en annan regering hade suttit vid makten om bara kvinnor fick bestämma. Låt mig nu punktera och förklara varför dessa två förslag inte gör samhället mer jämställt.
ISK-lättnader gör inte Sverige mer jämställt
Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson vill få oss att tro att höjningen av ISK:s skattefria gräns gör Sverige mer jämställt. De verkar ha missat grundförutsättningarna. I Sverige har kvinnor i genomsnitt lägre löner och mindre kapital att spara. Att höja gränsen för hur mycket man kan ha på sitt investeringssparkonto utan att betala högre skatt gynnar därför främst de som redan har större sparande – och det är i högre utsträckning män. Det är inte fel att uppmuntra sparande. Men att ignorera att kvinnor generellt har sämre ekonomiska förutsättningar att spara och investera är att vara blåögd. Kvinnor bor i genomsnitt på mindre boyta, jobbar mer obetalt och har lägre löner än män. Att tro att ISK-lättnader skulle lösa dessa strukturella problem är absurt. Grundproblemet kvarstår. "Man måste täta hålet i båten innan man börjar ösa ut vattnet."
Sverige blir mindre jämställt, och klyftorna mellan kvinnor och män ökar. Att fler kvinnor ska kunna bygga ett ekonomiskt skyddsnät – ett ”fuck-off-kapital” – är bra. Det är ett allvarligt problem att kvinnor inte har råd att skilja sig eller saknar en buffert för oväntade utgifter, men att tro att höjd gräns på ISK är lösningen är naivt och verklighetsfattigt. Tvärtom kan förslaget få motsatt effekt. Om män gynnas mer av sparlättnader, cementeras kvinnors ekonomiska beroende av män. Det kan också göra det mer ekonomiskt fördelaktigt för kvinnor att stanna hemma med barn, medan mannen bygger upp sparandet. Dessutom är börsen osäker och kvinnor ska ha råd att skilja sig även när börsen går ner.
Satsa på kvinnlig sjukvård i stället för att kritisera vårdens professionella bedömning.
Att kvinnor och män behandlas olika i vården är ett faktum. Studier visar att kvinnor får sämre vård, feldiagnostiseras oftare och får vänta längre på behandling. Kvinnosjukdomar är även eftersatta i forskning och vård –endometrios är ett tydligt exempel.
Men vad är Moderaternas lösning? Partiet vill få det att låta som att kvinnor i dag inte har möjlighet att välja icke-vaginal förlossning. Det är fel. Beslutet tas gemensamt av kvinnan och sjukvården – och fungerar i de allra flesta fall. I Sverige ska man kunna lita på sjukvårdens professionella bedömning. Om något behöver åtgärdas i kvinnosjukvården handlar det om brist på resurser och pengar. Vill Moderaterna förbättra vården? Tillsätt mer pengar i stället för att försöka att väcka en fråga som inte förbättrar jämställdheten.
Jag hoppas att Sveriges röstberättigade genomskådar dessa blåögda jämställdhetsförslag. Moderaterna får gärna försöka vinna tillbaka kvinnliga väljare – men då med reformer som faktiskt gör Sverige mer jämställt.
För övrigt gläds jag åt att jämställdhetsministerposten inte tillföll en moderat. 😊
Member discussion: